Justyna Sałapat: Menager z wyboru!

Pani Justyna Sałapat od wielu lat pracuje w gastronomi i zgodziła się na wywiad z nami.

Kim jest Menager w gastronomii?

Menager to osoba wyznaczona przez właściciela lokalu gastronomicznego do zarządzania obiektem np. restauracyjnym (może też być mała gastronomia, pub lub inne jednostki gastronomiczne).

Na czym polega zarządzanie lokalem gastronomicznym?

Podstawowa sprawa to umiejętność kierowania podległym personelem.

Menager musi sprawnie i bezstronnie rozwiązywać problemy między pracownikami, zachować spokój i utrzymywać przyjazną atmosferę pracy.

Jakie jeszcze sprawy personalne prowadzi Menager?

Do zadań Menagera należy również ustalanie harmonogramu pracy pracowników, organizowanie zastępstw w razie choroby lub odejścia z pracy. Poza tym Menager prowadzi szkolenia pracowników (może to zlecić innej firmie) i nieustannie czuwa nad prawidłową pracą personelu.

Czy do obowiązków Menagera należy tez zatrudnianie pracowników?

Jeżeli właściciel danego lokalu upoważnił Menagera do tego zadania to Menager zatrudnia pracowników, sprawdzając przy tym ich kwalifikacje, doświadczenie i motywację do pracy. Może także zwalniać pracowników z różnych powodów.

A jakie właściwe zadania dotyczące samej gastronomii wykonuje Menager?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego na właściwym poziomie to sztuka.

Menager wspólnie z kucharzem (ewentualnie z resztą personelu) ustala

Menu, dobiera potrawy do przyjętego kierunku kulinarnego. Zamawia też odpowiednie artykuły spożywcze i dba o ich świeżość i prawidłowe przechowywanie (nie bezpośrednio sam, lecz nadzoruje pracowników).

Czy Menager stara się spełniać życzenia gości lokalu?

Oczywiście. Goście są najważniejsi. Jeżeli zdarzy się niekonwencjonalne zamówienie należy się postarać je spełnić w sposób najbardziej możliwy.

Zadowolenie klientów lokalu to priorytet.

Czy Menager może zmienić Jadłospis w lokalu?

Obowiązkiem Menagera jest obserwowanie przyzwyczajeń i upodobań klientów oraz wszystkich nowinek na rynku gastronomicznym. Jeżeli zachodzi potrzeba zmian w karcie Menu, należy wprowadzić nowe dania, zmienić listę potraw lub uzupełnić napoje. Na życzenie klienta może przygotować specjalną ofertę a stałym klientom udzielić rabatu.

A co z reklamą prowadzonego przez menagera lokalu?

Wiemy wszyscy doskonale, że w obecnych czasach bez reklamy firma nie istnieje. Menager musi koniecznie zadbać o dobrą reklamę, może to zrobić osobiście lub zlecić odpowiedniej firmie, powinien też kontrolować to na bieżąco.

Jakie jeszcze zadania organizacyjne należą do obowiązków Menagera?

Z tych prozaicznych zadań to remanent i inwentaryzacja, składanie zamówień wg zapotrzebowania (Uwaga na towary z krótkim terminem spożycia), informowanie szefa o wynikach finansowych i ewentualnych zmianach.

Jakie cechy charakteru powinien posiadać dobry Menager?

Cierpliwość i wytrwałość, a także elastyczność i patrzenie w przyszłość. Powinien korygować i godzić interesy klientów i pracowników, być jednocześnie koordynatorem wszystkich spraw związanych z prowadzeniem lokalu gastronomicznego. Nie jest to łatwe, ale warto, praca menagera daje dużo satysfakcji.

3 komentarze

  1. Andrzej
    28 lutego 2022

    Bardzo fajny wywiad 🙂

  2. Renata
    28 lutego 2022

    Gastronomia w dzisiejszych czasach to bardzo trudny chleb, praca przeważnie po 10 godzin do tego dochodzą weekendy.

  3. Wiola
    28 lutego 2022

    Trzeba lubić po prostu tą pracę, jeśli chodzi o weekendy to fakt. Pracuje 5 lat w gastronomi i jestem szczęśliwa zarobki przynajmniej na normalnym poziomie.

Zostaw komentarz